Mogen we jullie voorstellen aan de hoofdpersonen van dit project: de tweeling Tim en Tamara. Om hen draait het allemaal in de verhalen van: Op avontuur op Ameland draait. Ze zijn zoon en dochter, kleinzoon en kleindochter van Tiemen Altenburg junior én senior. Hun vader en opa zijn beide notarissen in Amsterdam. Hun moeder, Vera Altenburg, is violiste bij het Concertgebouworkest. Hun ouders kochten de Visschershut, vlakbij het Kobuspad in Nes. Iedere vakantie komt dit gezin naar Ameland.

Verder willen we jullie voorstellen aan Sipriaan Visser, alias opa Sippelaar, oud-zeekapitein. Hij heeft over de hele wereld gevaren. Hij was een walvisvaarder, een duiker, een bergbeklimmer, maar nu is hij gewoon weer een Amelander. Hij is wel oud, maar als je denkt dat hij een duf oud opaatje is dan heb je het mooi mis….
Hij heeft als levensmotto: het leven is langer dan je denkt! Dan is er nog
Tante Trijn, die het huisje van Opa Sippelaar schoonmaakt. Opa Sippelaar
helpt haar met het maken van hokjes voor de dieren in nood, die iedereen bij
tante Trijn binnen brengt.

Ook kennen jullie oma Renske, opa Jacob en hun kleindochters Amy en Ilse nog niet. Opa Jacob is de broer van opa Sippelaar en heeft een winkeltje in Nes. Bij Jacob en Renske kun je van alles kopen: van appeltjes tot rolschaatsen en van boerenkool tot suikerspinnen.

Mâgge we jimme foarstelle an de hoofdpersoanen fan dut projekt: de twieling Tim în Tamara. Om hor draait ut allemaal in de ferhalen fan: Op aventuur op Ameland.

Se binne seun în dochter, klèènseun în klèèndochter fan Tiemen Altenburg junior én senior. Hun hèèt în opa binne beiden notarissen in Amsterdam. Hun moeke, Vera Altenburg, is fioëliste bij ut Concertgebouworkest. Hun ouwelui kochten de Visschershut,  flakbij ut Kobuspâd in Nes. Elke fekânsie komt dut gesin naar Ameland.

Fea’der wille we jimme foarstelle an Sipriaan Visser, alias opa Sippelaar, òòd-seekaptein. Hij het over de hele wereld faren. Hij waar un walfisfaarder, un duker, un bergbeklimmer, maar nou is hij gewoan wear un Amelander. Hij is wel òòd, maar aste dinkste dat hij un duf òòd opaatje is dat heste ut mooi mis…

Hij het as levensmotto: ut leven is langer aste dinkste! Dan is er nôch tante Trien, die ut huusje fan opa Sippelaar skoänmaakt. Opa Sippelaar helpt hor met ut maken fan hokjes foor de dieren in noad, die de mînsen bij tante Trien binnen bringe.

Ok kinne jimme oma Rînske, opa Jacob în hun klèèndochters Amy în Ilse nôch niët. Opa Jacob is de broer fan opa Sippelaar în het un winkeltje in Nes. Bij Jacob în Rînske kiste fan alles kope: fan appeltjes tot rolskaatsen în fan boerekoal tot sukerspinnen.

Deze verhaallijn is de rode draad door dit heemkundeproject. Samen met de hoofdpersonen horen de leerlingen de mooiste verhalen en ontdekken ze alles over dit spannende eiland. Van oost naar west, van de Kooi tot Hollum, van zeehond tot rode bosmier, van Ritskemoai tot Hidde Kat, van vroeger tot nu, het hele jaar rond.

De kinderen worden spelenderwijs aangemoedigd om zelf op avontuur te gaan. Alle zintuigen komen aan bod. Ieder stukje van het eiland wordt verkend. In ieder seizoen biedt het eiland een schat aan ontdekplekken waar je kunt spelen, leren, wandelen, proeven en genieten. De boodschap van dit project is helder: ‘Trek oude kleren aan en ga d’r op uut. Op avontuur!’

Samen met Tim en Tamara duiken de leerlingen in het verleden van het eiland, met al zijn tradities en gebruiken, en zullen ze de historie van hun eigen cultuur (her)ontdekken. Bovendien valt er voor veel eilander kinderen ook nog heel veel te ontdekken over hun naaste omgeving. De kinderen zullen de verscheidenheid van het eiland leren kennen en waarderen. En de natuur leren respecteren.

Als beloning lezen de kinderen uiteindelijk de ontknoping van een boeiend verhaal. Welk geheim houdt opa Sippelaar verborgen? En… wellicht is de tweeling toch Amelandser dan ze zelf hadden gedacht?